Бевме на велигденски ручек кај Давор - Dave’s Kitchen: 9 вкусни јадења, вапсани јајца и опуштено дружење
-->
Чизкејк во чашка
Потребно:
За основата:
- 300g мелени бисквити
- 180g растопен путер
- 2 пакетчиња ванилин шеќер
- 50g мелени ореви
За филот:
-->
- 250g маскарпоне сирење, омекнато
- 300g кисела павлака
- 100g шеќер во прав
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 400ml изладена слатка павлака
- 500g готов фил од вишни
Начин на подготовка:
- Во сад промешајте ги сите состојки за да ја направите основата.
- Во друг сад ставете го маскарпонето, киселата павлака, шеќерот во прав и ванилата. Изматете додека не добиете изедначена смеса.
- Додајте ја хоплата и матете со миксер додека не добиете густ фил.
- Во чашки ставете од смесата со мелени бисквити, а потоа малку од филот. Ставете од филот со вишни и повторете ја истата постапка уште еднаш.
- Наросете мелени бисквити за декорација.
Мини Павлови пуслици
Потребно:
- 5 белки
- 100g бел шеќер
- 100g светло кафеав шеќер
- 1 лажица нишесте (густин)
- 1 лажичка алкохолен оцет
За фил:
-->
-->
- 300ml слатка павлака
- Неколку свежи јагоди, исечкани на коцки
- Гранчиња свежо нане, за декорација
Начин на подготовка:
-->
- Во сад ставете ги белките, белиот и светло кафеавиот шеќер. Матете 10-15 минути со миксер додека не добиете цврст снег од белки.
- Потоа, додадете го оцетот и нишестето и промешајте уште еднаш.
- Префрлете од смесата во тавче обложено со хартија за печење, така што ќе формирате 6 мали пуслици.
- Печете ги во загреана рерна на 130 степени околу 60-70 минути.
- Оставете комплетно да се изладат, а потоа изматете ја слатката павлака не многу цврсто и нанесете ја во средишниот дел на секоја пуслица.
- Украсете со парчиња исечкани јагоди и сервирајте со гранче свежо нане.
Медитерански џин пунч
- 1l џин со вкус на портокал
- 1l газиран сок со вкус на лимон и лимета
- 400ml кисела вода
- мраз
- парчиња лимон и портокал
Промешајте ги сите состојки заедно и послужете со многу мраз.
-->
Декоративни варени јајца
Потребно:
- 10 варени јајца
- 1 лажичка сенф
- 1 лажица мајонез
- сол и мелен црн бибер по вкус
- прстофат црвен пипер
- ситно иселчкан власец, за декорација
Начин на подготовка:
- Најпрво, пресечете ги сварените јајца на половина и отстранете ја жолчката.
- Во длабок сад испасирајте ги жолчките заедно со сенфот, мајонезот, солта и мелен црн бибер, па префрлете ја смесата во готварски шприц.
- Филувајте ги белките и декорирајте ги со црвен пипер и ситно исечкан власец.
Продолжува на следната страница...
Би можело да ве интересира:
Јајца, путер - Како да откриете дали може да ја јадете храната што ви стои долго?
Понекогаш, кога ќе го отворите фрижидерот или шкафчето во кое чувате храна, сфаќ...
Која е разликата помеѓу бел и кафеав шеќер (и кој е поздрав)?
Луѓето често веруваат дека кафеавата храна е поздрава од белата, на пример, кога...
10 популарни јадења од целиот свет кои мора да ги пробате барем еднаш во животот
Пржена риба со помфрит од Англија и пита со спанаќ, позната и како „spanakopita“...
9 митови за храната во кои не треба да веруваме
Дали навистина пуканките се поздрави од чипсот, жолтите јајца се подобри од бели...
8 индиски зачини со кои ќе готвите како професионалец
Каранфилче во јадења со зеленчук и ориз, цимет за десерти – бројни зачини од инд...
3 едноставни, но уникатни идеи за фарбање и декорирање јајца (видео)
Мермерни јајца со лушпи од кромид или шарени јајца со сода бикарбона – креативни...